Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1908

Η ποδοσφαιρική επανάσταση έγινε στις αρχές του 1908. Η παρέα του Πανελλήνιου απογοητευμένη από την αδιαφορία του συλλόγου της αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο σύλλογο. Ποδοσφαιρικό! Το όνομά του Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών (ΠΟΑ). Ο Άγγλος Σίριλ Κάμπελ, ο οποίος είχε μάθει ποδόσφαιρο στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, εκπρόσωπος αγγλικών οίκων στην Ελλάδα, ως πιο ειδικός ανέλαβε Γενικός Αρχηγός. Ο Γιώργος Καλαφάτης, στα 18 του χρόνια υπαρχηγός. Ένας υπαρχηγός ψυχή του συλλόγου.
Η παράδοση λέει ότι στο περίπτερο της ιππευτικής σχολής στο Πεδίον του Άρεως σαράντα αθλητές του Πανελλήνιου προχώρησαν στην ίδρυση της νέας ομάδας. Εκτός των Κάμπελ και Καλαφάτη στη προσπάθεια αυτή μετείχαν και οι:
* Δημήτρης Δουκάκης
* Δημήτρης Δεμερτζής
* Περικλής Μπουμπούλης
* Λαυρέντης Γαέτας
* Νικολός Μισακιάν
* Γιάννης Γαρουφαλιάς
* Γιάννης Σταυρόπουλος
* Μιχάλης Μαντζάκος
* Μανώλης Χρύσης
* Β.Γρανίτσας
* Παπαγεωργίου
* Γαέτας
* Πάσχος
* Ρέππας
* Σαπουνάς
* Αβραμίδης

Ο Γιώργος Καλαφάτης πενήντα χρόνια μετά την ιστορική αυτή μέρα έγραψε:
“Το 1908, μικροί τότε παίκται και φίλαθλοι του Πεδίου του Άρεως, υπό την προεδρία του μεγαλύτερού μου αδελφού Αλεξάνδρου, αποφασίσαμε την ίδρυση του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών, αναγνωρισθέντος του καταστατικού αυτού υπό του Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Σύλλογος ενεγράφη στον ΣΕΓΑΣ.
Μετά πάροδο μηνών είμεθα έτοιμοι καθ’ όλα, δηλαδή καταστατικό, γήπεδο, αποδυτήρια.»
Τα χρώματα της νέας ομάδας ήταν το κόκκινο (φανέλα) και άσπρο (σορτς) και ως γήπεδο επιλέχτηκε το οικόπεδο Καραπάνου στην Οδό Πατησίων (διαστάσεις 85Χ47μ), εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ανώτατη Εμπορική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: