Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ

Δεν ήταν όμως γραφτό να ριζώσει η νέα ομάδα. Τον Δεκέμβριο του 1909, λίγο πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από την ίδρυσή της επήλθε διάσπαση. Αιτία το περιβάλλον του Μαρινάκη που ήθελε να ελέγξει εκτός από τα διοικητικά και τα ποδοσφαιρικά θέματα. Όπως γράφει ο Καλαφάτης στη εφημερίδα «Παναθηναϊκός» το 1955:
“Παρ’ όλον όμως ότι τα οικονομικά μας πήγαιναν αρκετά καλά, η εξέλιξις της ομάδας μας ήτο συνεχής, μέσα στους κόλπους μας άρχισαν να δημιουργούνται διάφορες παρεξηγήσεις και διαφωνίαι και κυρίως με τους ελθόντες εκ του Εθνικού με επικεφαλής τον Μαρινάκην παίκτας και μέλη. Και η διαμάχη αυτή δεν άργησε να φέρη την κατάστασιν εις το απροχώρητο και να μας ανάγκασε να εγκαταλείψουμε το γήπεδο μας και τον σύλλογον μας που με τόσους μόχθους και τόσες προσπάθειες είχαμε δημιουργήσει.
Τότε λοιπόν τριανταπέντε ποδοσφαιρισταί, οι οποίοι στην πραγματικότητα ήμεθα οι καλύτεροι, αποχωρήσαμε από τον ΠΟΑ και ιδρύσαμε τον Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικόν Όμιλον. Αγωνιστικός μας χώρος ήτο το γήπεδον Σιμοπούλου, παρά την πλατείαν Αγάμων. Το ενοικιάσαμε τότε όπως επίσης και ένα αποδυτήριον που παλαιότερα εχρησιμοποιείτο ως σταύλος υπό του αξιωματικού Πυροβολικού Μελισσηνού.
Μετά όμως ένα χρόνο ο ΠΟΑ διελύθη διότι δεν κατόρθωσε να παρουσιάση μίαν, ας μου επιτραπεί να χαρακτηρίσω έτσι, αξιοπρεπή ομάδα και ανάλογον διοίκησιν.”
Η νέα ομάδα δεν πήρε μαζί της μόνο την πλειοψηφία των καλών ποδοσφαιριστών, όπως αναφέρει ο Καλαφάτης, αλλά και των οπαδών της. Μόνο που ελάχιστοι την έλεγαν ΠΠΟ. Εγινε γνωστή ως «ομάδα Καλαφάτη»
Μεταξύ αυτών που ακολούθησαν τον Καλαφάτη ήσαν ο αδελφός του Αλέξανδρος και οι: Δ.Δουκάκης, Μ.Μαυρουλάκος, Κ.Δελαγραμμάτικας, Ι.Γαρουφαλιάς, Ν.Μισικιάν, Δ.Δεμερτζής, Μ.Μαντζάκος, Π.Πλάκας κ.ά
Μετά τη διάσπαση η «ομάδα Καλαφάτη», ο ΠΠΟ δηλαδή, βρήκε το οικόπεδο του Σιμόπουλου στη πλατεία Αγάμων (Σταυροπούλου και Σπάρτης). Οι διαστάσεις του 85Χ47μ. Ως αποδυτήρια χρησιμοποιούσαν τους σταύλους του συνταγματάρχη Μελισινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: