Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΖΕΙ...

Η πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα σημαδεύτηκε από επαναστάσεις και ανατροπές. Ο παλιός κόσμος έφθανε στο τέλος του. Και η νέα εποχή ξεκινούσε. Στην Ελλάδα τα σύνορα της χώρας έφθαναν με το... ζόρι μέχρι τη Θεσσαλία. Η επανάσταση του 1909 θα έφερνε τον Βενιζέλο κι η μικρή χώρα θα γινόταν σε λίγα χρόνια διπλάσια σε έκταση. Στην Αγγλία οι γυναίκες διαδήλωναν ζητώντας το πρωτάκουστο για την εποχή δικαίωμα ψήφου, αλλά και ίσα δικαιώματα με τους άνδρες.. Ένα χρόνο νωρίτερα, μία παρέα στην Αθήνα θα έκανε τη δική της επανάσταση. Θα ήταν ποδοσφαιρική κι ο καρπός της θα ήταν ένα νέος σύλλογος που έμελε να γράψει ιστορία.
Από το 1905 που ο Παναγής Βρυώνης ίδρυσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του ΕΓΣ το «παιχνίδι του δρόμου», όπως ονομαζόταν το ποδόσφαιρο άρχισε να αποκτά φίλους. Στα μέσα του 1906 μία παρέα φίλων από τον άλλο μεγάλο σύλλογο της εποχής, τον Πανελλήνιο άρχισε να συχνάζει στο γυμναστήριο του Εθνικού στους Στύλους Ολυμπίου Διός για να παίξει μπάλα. Η παρέα μεγάλωνε εντυπωσιακά.
Ποτέ όμως οι επαναστάσεις δεν ήσαν αναίμακτες. Ούτε ο Εθνικός ΓΣ, ούτε ο Πανελλήνιος είδαν με καλό μάτι τις πρωτοβουλίες αυτές. Μαζί με τους δασκάλους στο σχολείο άρχισαν να κυνηγούν τους μικρούς ποδοσφαιριστές και οι γυμναστές.
Η παρέα του Πανελλήνιου πήγαινε στο Πεδίον του Άρεως για να δώσει τους αγώνες της. Κι εκεί ξεχώριζε με τη πρώτη ο Γιώργος Καλαφάτης, ένας 17χρονος νέος που διακρινόταν στα πάντα. Στους δρόμους, στις ρίψεις στα άλματα. Μόνο που αυτά ήταν αφορμή για να γυμνάζεται. Αδυναμία του ήταν το ποδόσφαιρο.
Η παρέα μεγάλωνε, έπαιρνε με τα χρώματα του Πανελληνίου στα πρώτα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, αλλά οι παράγοντες δυσφορούσαν. Η οργή τους μεγάλωνε όταν τραυματιζόταν κάποιος αθλητής τους παίζοντας ποδόσφαιρο.
Το 1907 το πρωτάθλημα το κέρδισε το Γουδί, ο πρώτος αμιγώς ποδοσφαιρικός σύλλογος και στον αγώνα με τον Πανελλήνιο νίκησε 12-0. Αυτή φαίνεται να ήταν και η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Η παρέα αποφάσισε να ανεξαρτητοποιηθεί. Να παίζει ποδόσφαιρο απερίσπαστη. Ήταν η ώρα της δικής της επανάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: