Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

1909-10

Ούτε ο ΠΟΑ, ούτε ο ΠΠΟ πήραν μέρος στο 2ο πρωτάθλημα της ΤΕΠ ΣΕΓΑΣ . Ο ΠΟΑ γιατί δεν συμπλήρωνε ομάδα και ο ΠΠΟ επειδή δεν είχε αναγνωριστεί ακόμα. Στο πρωτάθλημα πήραν μέρος έξι ομάδες (Γουδί, Πειραϊκός Σύνδεσμος, Εθνικός ΓΣ, Σχολή Ευελπίδων, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Σχολή Ναυτικών Δοκίμων). Ο τίτλος πήγε στο Γουδί.

Ο ΠΠΟ θέλει γήπεδο
Η ομάδα του Καλαφάτη διέθετε καλούς ποδοσφαιριστές, διέθετε οπαδούς, ήθελε όμως και γήπεδο. Το οικόπεδο στην Πλατεία Αγάμων ήθελε δουλειά για να γίνει γήπεδο. Χρήματα φυσικά δεν περίσσευαν ούτε υπήρχαν, τότε, μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες που οποίες μπορούσαν να το χτίσουν και να εκμεταλλεύονται αργότερα τους χώρους αναψυχής του. Απλά για κάποιες βαριές δουλειές χρειάστηκαν και δύο εργάτες οι οποίοι πληρώθηκαν με έρανο που έκαναν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές!
Εκείνη την εποχή ο ΠΠΟ απέκτησε και διοίκηση. Πρόεδρος ανέλαβε ο ίλαρχος Χρύσης
Ο Δημήτρης Δεμερτζής στα απομνημονεύματά του γράφει: «Ο Γ.Καλαφάτης άριστος τότε παίκτης εξασκών εις όλους αναμφισβήτητον και τρομεράν θα έλεγον επιρροήν, αυτοχρήμα δικτακτορικήν μη δεχόμενος κατ’ αρχάς ουδεμίαν συμβουλήν ή αντίρρησιν».
Κι ενώ ο ΠΠΟ μεγαλώνει τον Φεβρουάριο του 1909 κάλεσε σε αγώνα τον ΠΟΑ ο οποίος έχοντας χάσει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές του δεν δέχεται την πρόταση.

Τα φιλικά του 1909
17 Σεπτεμβρίου: Κόροβος – ΠΠΟ 2-2
22 Νοεμβρίου: ΠΟΑ – Πειραιϊκή Ένωση 5-0
25 Δεκεμβρίου: ΠΟΑ – Πειραϊκή Ένωση 7-0

Ο Πανιώνιος στην Αθήνα!

Κι ενώ το ποδόσφαιρο στο μικρό τότε ελληνικό κράτος έψαχνε τα πατήματά του ο έξω ελληνισμός μεγαλουργούσε. Στη Σμύρνη δύο ομάδες είχαν κερδίσει τις καρδιές των κατοίκων της. Ελλήνων, Τούρκων, Αρμενίων, Εβραίων, Άγγλων, Γάλλων και κάθε λογής που διέμεναν στο «Παρίσι της Ανατολής» όπως το έλεγαν. Ήταν ο Πανιώνιος που στα τέλη του 1909 ήρθε στην Αθήνα για να δώσει τρεις αγώνες. Είναι ενδεικτικό ότι έπαιξε με τη Μικτή Αθηνών, τη Μικτή του Πειραιά και τον ΠΠΟ. Αυτή ήταν η αναγνώριση ότι η ομάδα αυτή ήταν η πιο ισχυρή με τους καλύτερους ποδοσφαιριστές. Ο αγώνας έγινε στις 8 Νοεμβρίου 1909 και ο ΠΠΟ νίκησε 5-3. Για να έχουμε μια ιδέα του πόσο ισχυρή ήταν τότε η ομάδα της Ιωνίας αρκεί η σύγκριση με τα αποτελέσματα των άλλων δύο αγώνων. Ο Πανιώνιος απέσπασε ισοπαλία 1-1 από τους Πειραιώτες και έχασε, δύσκολα, 3-2 από τους Αθηναίους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: