Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

1911-12

Χώρος για πολλές ομάδες δεν υπήρχε. Άλλωστε η Ελλάδα είχε μπει ήδη στην εποχή των Βαλκανικών Πολέμων. Οι περισσότεροι νέοι της εποχής έφευγαν για το μέτωπο. Κι οι άλλοι περίμεναν να καλέσουν τη κλάση τους. Μια δεκαετία πολεμικών αναμετρήσεων που διπλασίασε την Ελλάδα, αλλά και στο τέλος της έφερε τη Μικρασιατική Καταστροφή μόλις άρχιζε.
Για τον ΠΠΟ οι περισσότεροι από τους βασικούς του παίκτες είχαν ήδη στρατευτεί. Το Γουδί που είχε λιγότερους στρατευμένους κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα. Κι ο ΠΟΑ του Μαρινάκη δεν άντεξε και διαλύθηκε.
Στο 4ο πρωτάθλημα που οργάνωση η ΤΕΠ του ΣΕΓΑΣ το Γουδί νίκησε 9-1 τον ΠΠΟ και 4-0 τον ΠΟΑ. Οι περισσότεροι παίκτες του ΠΟΑ πήγαν στο Γουδί. Ο ΠΠΟ όμως κέρδισε κάτι καλύτερο. Το ίδιο του το σπίτι. Επέστρεψε στο οικόπεδο Καραπάνου στην οδό Πατησίων.
Ο Γιώργος Καλαφάτης στα 22 χρόνια είχε προλάβει ήδη να κερδίσει τα δύο από τα τέσσερα πρωταθλήματα που είχαν διοργανωθεί! Και κατάλαβε ότι η νέα ομάδα έπρεπε να επενδύσει στο μέλλον. Να βρει νέα παιδιά από τα σχολεία που θα είχαν στρατιωτικές υποχρεώσεις. Βάλθηκε να ανακαλύψει τα ταλέντα των επόμενων χρόνων. Τι ανακάλυψε;
- Τους μαθητές Α.Καντώνη, Α.Παπαθανασίου, Σ.Μακρυδήμα
- Τους Κωνσταντινουπολίτες αθλητές που εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα: Κυριακόπουλο, Ρόκκο, Μ.Κίσσα (έπαιζε και στις πέντε θέσεις της επίθεσης), Κώστα Καλέα και Μιχάλη Παπάζογλου από το Κατί Κιόϊ, τα ασιατικά παράλια της Κωνσταντινούπολης.
- Τον Δ.Μακρή από τη Ρουμανία
- Τους αθλητές του Εθνικού: ΓΣ Σάχνικα, Καραμπολά, Μ.Κρίσπη

Όπως γίνεται φανερό ο Καλαφάτης ήθελε να δημιουργήσει μία ομάδα έμπειρων και ταλαντούχων ποδοσφαιριστών. Δεν δίσταζε ν’ αναζητήσει μαθητές, αλλά και αθλητές από τη Κωνσταντινούπολη που τότε βρισκόταν πολύ υψηλότερα της Αθήνας σε αθλητικό επίπεδο. Από τα… πολιτάκια που ήρθαν στον ΠΠΟ ο Μιχάλης Παπάζογλου θα αποδειχθεί σωστός θησαυρός. Υπηρέτησε τον Παναθηναϊκό όχι μόνο ως ποδοσφαιριστής, αλλά και ως διοικητικός παράγοντας.
Κι αφού ο ΠΠΟ έπαιρνε ποδοσφαιριστές έδωσε κι όλας! Που στον Όμιλο Φιλάθλων Πειραιώς, έναν από τους προγόνους του Ολυμπιακού. Ήταν Ιανουάριος του 1912 όταν ο Καλαφάτης έστειλε στον Πειραιά έξι ποδοσφαιριστές. Ανάμεσά τους οι Ιωσήφ Τερεζάκης, Ντούφας και Πρωτοψάλτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: