Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008

Η ΛΗΞΙΑΡΧΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ

Για ένα αιώνα κανείς δεν μπορούσε να πει με σιγουριά το την ημερομηνία ίδρυσης του Παναθηναϊκού. Ενώ όλοι ήξεραν τη χρονιά δεν μπορούσε κανείς να γνωρίζει την ημερομηνία. Οι ιδρυτές της ομάδας στις αναμνήσεις τους δεν ανέφεραν το πότε ακριβώς αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη μεγάλη αυτή προσπάθεια.
Στις 7 Ιανουαρίου 2008 το μυστήριο λύθηκε. Ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Μελέκογλου μετά από έρευνα χρόνων (είναι άλλωστε και εκ των συγγραφέων της ιστορίας του Παναθηναϊκού μαζί με τους Αγγελο Μενδρινό και Θόδωρο Νταβέλο που κυκλοφόρησε το 1998) βρήκε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο «Σύνδεσμος των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων – Ημερολόγιο 1910». Στα… φύλλα του ημερολογίου, στην παρουσίαση δηλαδή των συλλόγων οι οποίοι ήσαν εγγεγραμμένοι στη δύναμη του ΣΕΓΑΣ αναφερόταν στον «Ποδοσφαιρικό Όμιλο Αθηνών»:
«Ούτως ιδρύθη την 3ην Φεβρουαρίου 1908 υπ’ αθλητών της Ποδοσφαιρίσεως και γνωστών φιλάθλων, ταχέως δε κατώρθωσε να καταλάβη επίζηλον μεταξύ των Ποδοσφαιρικών Συλλόγων θέσιν εργαζόμενος πάντοτε υπέρ της ως οίον τε ευρυτέρας διαδόσεως της παιδιάς ταύτης και της εν γένει ιδέας του αθλητισμού.
Ούτως εκτός των αγώνων ούς διεξήγαγε προς ομάδας των εκάστοτε καταπλεόντων ξένων πολεμικών μηδεμιάς ευκαιρίας παραληφθείσης, είνε το μόνον Σωματείον εκ των ειδικών τοιούτων όπερ απέστειλεν ιδίαδα πάνη ομάδα εις τους κατά φθινόπωρον του 1908 τελεσθέντας Αθλτικούς Αγώνας εν Τρικκάλοις λαβών και το υπό του Δήμου Τρικκαίων τεθέν έπαθλον.
Ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών έλαβε μέρος εις όλους τους υπό του Συνδέσμου των Ελληνικών Αθλητικών και Γυμναστικών Σωματείων και υπό της Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων προκηρυχθέντας εκάστοτε Ποδοσφαιρικούς Αγώνας λαβών πλείστα έπαθλα.»

Το πρώτο συμβούλιο
Πρόεδρος: Αλέξανδρος Καλαφάτης
Αντιπρόεδρος: Εμμανουήλ Χρύσης
Μέλη: Γρανίτσας, Σταυρόπουλος, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Μπούμπουλης, Μισακιάν, Δουκάκης
Γενικός Αρχγηγός:Γιώργος Καλαφάτης

Δεν υπάρχουν σχόλια: